Сега можеби не е вистинското време за патување и одмор. Но, тоа не значи дека планирањето на патувањето е исто така откажано. Има некои добри вести за обиколката на светот: Според истражувачите, очекувањата се дека планирањата за следната авантура треба да има корист за вашето ментално здравје. Дури и ако не сте сигурни кога ќе биде таа авантура.

Некои психолози тврдат дека се ментални придобивки од планирање на одмор се огромни. Едно истражување од 2013 година на 485 возрасни лица во САД го поврза патувањето со засилена емпатија, внимание, енергија и фокус.

Други истражувања укажуваат на тоа дека чинот на прилагодување кон странските култури исто така може да ја поттикне креативноста.

Планирањето и предвидувањето на патувањето може да биде прилично пријатно како и самото патување, и има истражувања кои го потврдуваат тоа.

Студијата од Универзитетот Корнел од 2014 година разгледува како предвидувањата за искуство (како патување) можат значително да ја зголемат среќата на една личност – многу повеќе од предвидувањата за купување материјални добра.

Претходната студија, објавена од Универзитетот во Сари во 2002 година, покажа дека луѓето се најсреќни кога имаат планиран одмор.

Амит Кумар, еден од коавторите на студијата Корнел, објаснува дека придобивките се помалку околу пронаоѓањето на пофините точки на маршрутата отколку што се поврзани со поврзувањето со други луѓе. Патниците „преферираат повеќе да разговараат со луѓето за нивните искуства отколку што зборуваат за набавки на материјали“, вели тој. „Споредено со материјални работи, искуствата прават подобар материјал за приказната“.

Целата статија на nationalgeographic.com можете да ја прочитате тука