Светската здравствена организација соопшти дека во текот на еден ден на планетата се пијат околу 1,5 милијарди шолји кафе секој ден.

Две шолји кафе на ден помагаат при здравјето на срцето, го намалуваат ризикот од дијабетес и ја ублажуваат болката во мускулите.

Покрај тоа, тие имаат антисептички ефект и регулираат многу процеси во организмот, покажа истражувањето.

Антиоксидансите во кафето се корисни за белите дробови, црниот дроб и бубрезите, а исто така штитат од невродегенеративни заболувања на мозокот, како што се Алцхајмеровата болест и Паркинсоновата болест.

Трајно намалениот крвен притисок или означен во стручната литература, бидејќи примарната хипотензија нема специфична причина.

Сепак, повремено низок крвен притисок се јавува како резултат на друга болест. Оваа секундарна хипотензија се јавува како последица на крварење, инфекција, дехидрација, срцев удар, срцеви аритмии, изгореници, употреба на лекови за намалување на крвниот притисок и друго.

Извор: novosti.rs