Мерките за изолација кои се определуваат во времетраење од инкубациски период на корона вирус во организмот ќе бидат заменети со нов пристап.

Експертите увидуваат дека мерката – изолација не дава резултати и ги попречува активностите на луѓе кои се негативни на тест за корона вирус, а сепак имаат задолжение да бидат изолирани.

Новиот пристап ќе вклучува повеќе тестови, отколку потпишани изјави за самоизолација.

Тестовите ќе се прават пред се на луѓе кои влегуваат во државите од страна, а приоритет ќе бидат оние патници кои пристугнуваат од држави со висок број на заразени.