Дали е безбедно да се пие кафе по истекот на рокот?

Имаме добри и лоши вести: Не, кафето не може да се расипе. Дури и пиење кафе што истечело нема да ви донесе проблеми со стомакот, иако во тој случај нема гаранции за неговиот добар вкус. Сепак, или зрната кафе или мелењето, откако ќе се навлажни, не може повторно да се користат. Таквото кафе може да се расипе или извалка.

Споменавме и лоши вести. Тие се рефлектираат во губење на квалитетот на кафето. Кислородот е непријател број еден на печени зрна кафе. Со текот на времето, изложеноста на зрна кафе или воздушен прав ќе предизвика кафето да го изгуби вкусот и интензитетот. Иако, технички гледано, зрната кафе нема да се расипат во рок од 3-4 недели, сепак е најдобро да пиете мелено кафе во рок од две недели, од моментот на отворање.

Кафето треба да се чува во херметички затворен сад во што помалку контакт со кислород!

Одржувањето на свежината на зрната кафе се сведува на правилно складирање. Ако го чувате кафето во неговата оригинална амбалажа, проверете дали сте го исфрлиле целиот воздух од него пред да ја затворите вреќата.

Бидете сигурни дека држете го кафето подалеку од извори на течност, топлина и сончева светлина. Може да го чувате кафето во оригинална амбалажа во замрзнувач до моментот кога ќе одлучите да го користите, додека фрижидерот е опција што треба да ја избегнувате бидејќи кафето е добро познат апсорбер на мирис.

Извор : Novosti rs ;