дома животен стил Како треба да изгледа содржината на една чинија дневно која ви го...

Како треба да изгледа содржината на една чинија дневно која ви го чува здравјето

859
0

Според СЗО за здрав човек се смета оној кој јаде барем по еден оброк во текот на денот со лажица.

Тоа значи дека здравиот оброк треба да биде топол и во течна состојба. Најдобро решение за здрав оброк еднаш во текот на денот е токму супа со зеленчук.

Супата не претставува предјадење, туку целосен и самостоен оброк.

Лекарите препорачуваат супата да се јаде како замена за вечерата, бидејќи нејзиното варење ќе биде самостојно, содржи помалку калории и е оброк кој е лесен за варење.

Еве како да ја приговите супата која ќе ви го зачува здравјето:

Морков

Во секоја супа, морковот е една од главните состојки. Морковот дава посебен вкус на вашата супа и содржи ретки витамини кои се исклучително важни за функционирање на вашето тело. Морковот е потребен за добар вид, а состојки на морковот го чуваат вашиот организам од канцерогени материи.

Спанаќ

Спанаќ е еден од главните извори на железо што ви е потребно да здрава крвна слика. Неколку листови спанаќ ќе го збогатат вкусот на вашата супа и здравјето на вашиот организам.

Брокула

Неколку листа брокула се богат извор на витамин Ц а вкусот совршено се вклопува во комбинацијата на морков и спанаќ.

Грашок

Грашок има висока хранлива вредност и содржи протеини и растителни влакна кои се неопходни за работата на мускулите.