дома животен стил Експеримент на јапонски научници потврдува дека е можен живот надвор од Земја

Експеримент на јапонски научници потврдува дека е можен живот надвор од Земја

796
0

Научниците кои закачија низа бактерии од надворешната страна на Меѓународната вселенска станица се зачудија кога откриле дека преживеал три години, на отворен простор.

Во експериментот, предводен од тим јапонски истражувачи, беа вклучени бактериите Deinococcus radiodurans, исто така познат како Конан бактеријата поради неговата екстремна цврстина.

Експертите велат дека студијата може да помогне во обликувањето на нашето разбирање за тоа дали може да постои живот на други планети.

Преживувањето на бактеријата може да индицира и осознавање на условите за нејзина репродукција и самостоен опстанок надвор од нејзината матична средина – планетата Земја.

Извор: BBC