дома животен стил Еве која боја нема да ја сретнете на ниту едно знаме во...

Еве која боја нема да ја сретнете на ниту едно знаме во светот

885
0

Знамињата на државите имаат најразлични бои, украсени со секакви елементи, како орли, ѕвезди, змееви.

Меѓутоа, ако добро ги познавате боите и грбовите, сигурно сте забележале една работа, а тоа е дека на ниту едно знаме нема виолетова боја.

Причината лежи во тоа што, меѓу другото, виолетовата боја во минатото била многу скапа. Во старите времиња таа се добивала од посебен вид морски полжави од Медитеранот. Биле потребни над 10.000 полжави за само еден грам боја.

Затоа оваа боја ја ценеле колку и златото, пишува порталот Quora.com. Виолетовата боја, во поголемиот дел од случаите, ја поврзувале со кралските семејства, затоа што само тие имале услови да ја носат.

Извор: kumanovskimuabeti.mk