Сопствениците на кучиња често се смејат.

Така тврди студија објавена во списанието „Општество и животни“. Авторите на студијата ги прашале сопствениците на кучиња и оние кои треба да забележат колку пати се смеат на ден. Се покажа дека сопствениците на кучиња го прават ова почесто.

ВАШ лојален пријател

Кучињата еволуирале од волците, а познато е дека овие животни живеат во чопори и развиваат силни врски со другите членови. Ова е она што ги прави домашните кучиња денес лојални. Стивен Завистовски од Американското здружение за спречување на суровоста кон животните вели дека кучињата ги гледаат нивните сопственици како членови на чопорот и се врзани со нив толку блиску како што би се однесувале со нивните „браќа и сестри“.

  1. Луѓето со кучиња се подруштвени.

Тој заклучок на научниците од универзитетите во Ливерпул и Бристол е сосема логичен бидејќи сопствениците на кучиња почесто одат на прошетки, запознаваат други луѓе и разговараат со нив без разлика дали се сопственици на кучиња или не.

Кучињата може да бидат добри за здравјето.

Студијата објавена во списанието „Национална академија на науките“ покажа дека децата родени во домаќинства со куче имаат помал ризик од развој на астма или алергии. Благодарение на кучињата, на кои им е дозволено да излегуваат и да влегуваат во куќата, децата развиваат изменета заедница на микроби кои штитат од алергени.

Ќе бидете поактивни.

Истражувачите од универзитетот во Мичиген откриле дека 60% од сопствениците на кучиња кои ги носат своите миленици на редовни прошетки на тој начин ги исполнуваат критериумите за умерена обука. Покрај тоа, постарите луѓе кои одат по своите кучиња се физички во подобра форма од нивните врсници кои одат сами, според студијата објавена во списанието за психосоцијални медицински сестри и услуги за ментално здравје.

Кучињата спасуваат животи.

Некои кучиња имаат универзална крвна група на донатори, исто како и некои луѓе. Кучињата можат да им помогнат на луѓето во рано предупредување за пациенти кои страдаат од епилептични напади. Обучените кучиња можат да го почувствуваат почетокот на нападот 15 минути пред да се случи. Потоа започнуваат да лаат и со тоа го предупредуваат пациентот да седне и да не се повреди кога ќе падне.

Даваат поголема смисла на животот.

Тие се одлично друштво за секого, но особено за постарите лица. Во студијата што е направено, беше заклучено дека постарите луѓе кои имаат куче се позадоволни од својата социјална, физичка и емоционална состојба од оние што не го прават тоа.

Навистина ве прават среќни.

Едноставен контакт со очите со вашето домашно милениче ослободува окситоцин, добар хормон за расположение. Во една студија за мерење на нивото на окситоцин помеѓу две групи на сопственици на кучиња, една група рекол да не ги гледаат своите кучиња директно во окото измерено пониско ниво на окситоцин од оние што дозволеле контакт со очите. Друга студија покажа дека сопствениците на кучиња во просек се помалку депресивни, се чувствуваат помалку осамени, имаат поголема самодоверба, се посреќни и помалку стрес.

Извор : Novosti ;