Еден важен витамин што можеме да го најдеме на етикетите на нашите производи за нега е витаминот Е. Според познатиот естетичар Рене Руло, витаминот Е е антиоксиданс кој ја хидрира и смирува кожата со многу придобивки за вашата кожа. Најчесто го има во хидратантните креми, серумите и во форма на специјални капсули кои може да се нанесуваат локално.

За да оставите впечаток на овој моќен антиоксиданс, некои водечки експерти честопати објаснуваат што точно може да направи витаминот Е за вашиот тен и зошто е толку корисна состојка кога станува збор за смирување, заштита и хидратација на вашата кожа.

Придобивките од витаминот Е

Витаминот Е е моќен антиоксиданс кој всушност природно се произведува во нашата кожа. Но, ќе го видите и наведен како состојка во многу производи за нега на кожа, кои содржат состојка за заштита од изложување на сонце, УВ зрачење, па дури и од загадување на воздухот.

Најголемата предност на витаминот Е е заштитата од слободните радикали во околината…

Исто така, често се наведува како состојка покрај витаминот Ц, и има навистина добра причина зошто. Иако витаминот Ц има слични својства, студиите покажаа дека двата витамини всушност подобро функционираат заедно за да ја заштитат кожата од елементите на околината.

Витаминот Е е исто така добар за навлажнување и омекнување. Во некои случаи, антиинфламаторните својства може да помогнат и во лекувањето на воспалената кожа.

Најголемата предност на витаминот Е е заштитата од слободните радикали во околината. Со текот на времето, слободните радикали можат да предизвикаат промени во вашата кожа кои не само што го забрзуваат стареењето, туку дури и може да ве направат поподложни на проблеми како што е ракот на кожата.

Витаминот Е помага да се неутрализираат ефектите од нештата како што се загадувањето и УВ зраците за да се заштити вашето лице.

Не само што ќе и помогне на кожата да остане здрава, витаминот Е може да ја стимулира циркулацијата и да го зголеми производството на колаген, да ја смири иритацијата и да го балансира вишокот на производство на маснотии.

Може да помогне да се рехидрира сувата кожа овозможувајќи долгорочно задржување на влагата помеѓу клетките на вашата кожа – многу подолго од производите без тоа.

Витаминот Е може да помогне во подобрување и зајакнување на заштитната бариера на вашата кожа, што може да помогне во чувствителноста.

Неговите антиинфламаторни својства често можат да помогнат да се смират иритираните или чувствителните области.