Миоклонус, односно брзи, неповолни мускулни движења, го претставуваат периодот помеѓу будење и спиење, поради што обично имаме впечаток дека заспиваме, па затоа има реакција на ненадеен грч.

Според експертите, постојат два различни мозочни системи кои водат до нивната улога на рамнотежа, кога организмот преминува во несвесна состојба.

Една од нив е мрежниот систем за активирање. Оваа мрежа на клетки се наоѓа под церебралниот кортекс и помага во одржување на состојба на тревога.

Другото е вентролатералното преоптичко јадро, сместено во долниот дел на мозокот, кое го контролира спиењето.

Научниците ја објаснуваат оваа појава како борба за надмоќ кога организмот ќе заспие.

Во тој момент, нивото на предавател на серотонин исто така се намалува, така што сите главни мускули во телото можат да се одморат.

Сепак, тоа не влијае на најмалите мускули, како што се оние околу очите или во зглобовите, како резултат на што целото тело може да се грчи.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде