Секој знае колку е добро пливањето за телото, но има уште една активност на одмор за која вашето тело ќе ви се заблагодари – одење по песок.

Зошто треба да заборавите на омилените папучи и да одите боси на песочниот брег?

  • Тренинг за неколку мускулни групи

Бидејќи одењето по песок е невообичаено оптоварување на телото (освен ако, се разбира, живеете покрај море и го правите тоа секој ден), тоа вклучува неколку мускулни групи одеднаш.

И ова не се само стапалата, глуждовите и телињата, туку и задникот, па дури и стомакот. Бавната, но долга прошетка по песочниот брег ќе ги направи вашите нозе потонирани и поизвајани.

  • Ефективно согорување на калории

Според истражувањата, одењето на мека, нерамна површина може да согори еден и пол до два пати повеќе калории отколку одење на рамна површина – тротоар, асфалт или лента за трчање.

Ова се должи на фактот дека телото вклучува повеќе мускули во работата. Значи, по сè што се јаде за појадок, одете на едночасовна прошетка покрај брегот – и гастрономските задоволства нема да влијаат на фигурата.

  • Добро расположение

Докажано е дека одењето по песок го стимулира производството на ендорфин – хормони на среќата.

Не само што го подобрува расположението и не прави среќни, туку служи и како одлична превенција од депресивни состојби.

  • Природни спа третмани

Песокот е одличен природен пилинг. Контактот помеѓу стапалата и песокот ја поттикнува циркулацијата на крвта и циркулацијата на лимфата, а тоа е одлична превенција од едеми, васкуларни заболувања и проширени вени.

Дополнително, со вдишување на морскиот воздух ќе го наполниме телото со јод кој е неопходен за униформа и сјајна кожа.

  • Намалување на стресот

Во терапијата ориентирана кон телото постои концепт на “заземјување” – ова е контакт на телото со земјата (во овој случај со песок).

„Заземјување“ ви овозможува да ги надополнувате резервите на енергија, да го намалите нивото на стрес, да го стимулирате имунолошкиот систем, па дури и да го подобрите квалитетот на сонот.