Земањето апчиња, а потоа кафе не е многу добра идеја. Кои комбинации треба да се избегнуваат? Еден лек бара посебно внимание.
Комбинација од лекови и кафе

Ако имате навика да го пиете лекот со она што е во чашата, време е да направите самопреглед. Пиењето кафе со лекови е исклучително штетна навика.

Ако лекувате хипотироидизам, мора да ги земате лековите според одреден распоред. Најмалку 40 минути по земањето на пилулата, треба да останете на празен стомак, а тоа важи и за кафето, кое пациентите често не го сметаат.

Во случај на ваков третман, појадувањето порано или пиењето кафе може да го намали ефектот на лекот за неколку десетици проценти.

Повеќето луѓе со хипотироидизам земаат лекови, тироиден хормон кој е исклучително чувствителен на кафе и друга храна. Поради оваа причина, лекот обично се зема веднаш штом ќе се разбудите.

Ако не се стори тоа, може значително да се намали ефикасноста на лекот. Прерано пиење кафе ја намалува апсорпцијата на лекот и го одложува неговиот врвен ефект.

Видот на кафето што го пиеме има директно влијание и врз лековите што ги земаме, во случајот со левотироксин, друга штетна компонента е млекото кое често се додава во кафето.

Калциумот содржан во млекото, исто така, ја попречува апсорпцијата на левотироксин и дејството на лекот.

Кога можете да пиете кафе?

Во случај на лекување на хипотироидизам, специјалистите се повеќе бараат значително продолжување на интервалот помеѓу земање лекови и пиење кафе.

Иако до сега се зборуваше за интервал од 30-40 минути, се повеќе луѓе се на ставот дека ова време треба значително да се продолжи. Според спроведеното истражување, LT4 се апсорбира многу долго – околу 80 проценти.

Некои лекари ги советуваат своите пациенти да се воздржат од кафе дури и 2-3 часа по земањето на таблетата.