За подобра клима во просторијата, за да можеме да ги слушаме децата подобро или чисто од навика – многумина имаат причини зошто спијат со отворена врата од спалната соба.

Скоро 60 проценти од луѓето го прават тоа секоја вечер и едноставно не размислуваат премногу за тоа.

Сепак, отворената врата од вашата спална соба може да одлучи за животот и смртта.

FSRI, Институтот за безбедносни истражувања, спроведе голема студија во Америка. Резултатот го покажа следново: повеќето луѓе веруваат дека е побезбедно да се спие со отворена врата. Сепак, точно е спротивното.

Дали ја затворате вратата од спалната соба?


Имено, кога вратата е затворена, ширењето на пламенот се забавува во случај на пожар, се намалува токсичниот чад, се подобрува нивото на кислород во просторијата и се намалува температурата.

Во последните неколку децении, просечното време да се избегне пожар одеднаш се намали од 17 на три минути или помалку.

Причината за тоа е зголемената количина на вештачки материјали во градежништвото или во мебел и украсни предмети.

Покрај запаливи материјали, дури и дом со отворен план сега е поопасен за ширење пожари отколку што беше порано.

Во голема кампања во САД, безбедносните организации, во соработка со пожарникарите, спроведоа голема кампања и ги предупредија граѓаните дека затворените врати може да играат одлучувачка улога во спасувањето животи.

Тие исто така советуваат да се затвори и вратата во детската соба.

Она што повеќето родители сакаат да го избегнат е всушност многу важно, нагласува ФСРИ.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде