Комбинацијата на СОС е избрана поради едноставниот начин на испраќање на сигналот во Морзеовиот код – три кратки – три долги – три кратки, т.е. • • • – – – • • • •, да не ги претставува буквите СОС!

Тоа е најкраткиот и наједноставниот збор во Морзеовиот код, а изборот е направен токму затоа што не значи ништо, па можеше да биде меѓународно прифатен.

Сигналот за првпат беше усвоен во Германија на радио конференција, и на денешен ден во 1906 година. Исто така, беше забележано дека првиот брод што го користел, барајќи помош, бил „Славонија“ на компанијата Кјунард, кога на 10 јуни следната година доживеа бродолом на Азорските Острови.

Во прилог на приказната, треба да се додаде фактот дека СОС е всушност само еден од знаците што морнарите ги користеа за да испратат сигнал за помош. CQD сигналот ( – • – • – – • – – • •) исто така се користел долго време и постоеше паралелно извесно време по усвојувањето на СОС како знак за меѓународна помош.

Познатиот Титаник, кој го погоди ледениот брег во 1912 година, наизменично испраќал SOS и CQD сигнали преку радио.

Со текот на времето, CQD сигналот исчезна и SOS стана универзално прифатен.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Оваа активност е вистинска јога за вашиот мозок, практикувајте ја често!
Следната статијаТри најчести причини за претерана потреба од слатка храна!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде