• Учиш дека понекогаш може да се обидеш да објасниш нешто некому, но луѓето можат да го разберат тоа само кога ќе им се случи истото.
 • Почнувате да сфаќате дека на крајот само вие можете да си помогнете и тогаш почнувате активно да ги решавате проблемите.
 • Полесно ви е кога не зборувате за некои работи бидејќи потсвесно почнувате да очекувате дека ќе се случи и се разочарувате кога нема да се случи она што сте мислеле дека ќе се случи.
 • Сфаќате кој навистина се грижи, а кој само се „грижи“. Вистинските пријатели се познаваат во тешки времиња.
 • Сфаќате дека некои од вашите најдобри пријатели не ве познаваат вистински вас, туку само еден дел од вас. Со други зборови, ве сакаат кога сте среќни, но не и кога сте тажни.
 • Некои луѓе ги минимизираат вашите проблеми затоа што не се опасни по живот и затоа нема да ве слушаат.
 • Почнувате да барате одговори наместо да барате одобрување и решенија надвор од себе. Тоа значи да ги правите работите по сопствена дискреција.
 • Учете како да бидете одговорни за сопствениот живот. Ако збркате нешто, вие сте одговорни и не ги обвинувајте другите луѓе за вашиот неуспех. Едноставно учите како да ги водите битките.
 • Учите на потешкиот начин да се прифатите себеси. Тешко е кога мислите дека сте сами, а уште потешко е да помислите дека не сте вие ​​виновни. Мислите дека сте лош пријател, но на крајот учите некои работи да не ги сфаќате лично и да бидете силни додека сте сами.
 • Учите да се справувате со осаменоста. Ги прифаќате вашите мисли, вашата конфузија и вашите стравови. На крајот станувате бестрашен.
 • Почнувате да сфаќате дека секој има улога во вашиот живот, а некои луѓе ја немаат таа важна. Некои се таму само привремено и нема да бидат ваши пријатели до крајот на животот.
 • Станувате повнимателни кога се во прашање идните врски. Веќе не сте толку доверливи. Поставувате граници.
 • Понекогаш е подобро да не им кажувате на луѓето сè за себе затоа што никогаш не знаете како и кога да го искористат тоа против вас.
 • Сфаќате дека можете сами да станете после пад и дека не треба да се потпрете на никого.
 • Ова е тешка лекција, но и најважна. Можете да преживеете само сам затоа што некои луѓе само сакаат да ве влечат на дното.