Изгледа како лисица, но не е. Наликува на чакал и волк, но има карактер на лајка, познато руско куче кое пристигнало во вселената пред човекот.

Шалајка е мешавина од чакали и дивокоза, лов на раса на Сибир, и има толку суптилно чувство за мирис што може да препознае човек кој страда од корона!

Руската државна авиокомпанија „Аерофлот“ започна да ги обучува овие кучиња пред две години, а во потесниот избор влегоа 15 кучиња шалајка.

Кучето е официјално регистрирано на 19 декември 2018 година и официјално се нарекува „куче на Сулимов“ или „Шалајка“. Постои дури и комичен прекар „шабак“.

Може да работи на -70 и +40 степени, каде било во светот.
– Шалајка е комбинација на лајка, која може да работи на температура од -70, и чакал, кој сака топлина до +40, па затоа е идеална за руски климатски услови – вели Сулимов.

Од 69 најдобри кучиња, тие избраа 15 за да научат како да детектираат луѓе со ковид. Тие се побрзи и посигурни од тестовите за PCR. Овие кучиња, патем, можат да мирисаат на лице кое страда од онколошки заболувања.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде