Светот во моментов чека доволен број на ефективни вакцини кои ќе ни помогнат да ја победиме пандемијата на коронавирус.

Сепак, новото истражување покажува дека би можеле да имаме неочекуван сојузник во борбата против ковид.

Тоа може да бидат риновируси кои предизвикуваат обичен грип.

Истражувачите од истражувачкиот центар за вируси во Глазгов при Универзитетскиот медицински центар во Шкотска откриле дека риновирусите одговорни за грипот можат да го потиснат вирусот САРС-КоВ-2 од клетките.

Како резултат, тие теоретски може да заштитат лице од ковид-19.

Истражувачкиот тим забележал дека човечкиот риновирус и САРС-КоВ-2 ќе се однесуваат во непосредна близина.

Двата вируси, како и хуманите бронхијални клетки, кои се јавуваат во белите дробови, се ставаат во садот за петри.

Резултатот покажа дека присуството на риновирус го блокира коронавирусот, кој не може да се лепи на клетките и во исто време не може да се размножува.

Истражувачите веруваат дека тоа било затоа што присуството на риновирус предизвикало вроден имунолошки одговор во клетките, кој уште се нарекува и одговор на интерферон, според порталот IFL Science.

Користејќи математички модел кај симулираната популација, тие исто така разгледаа дали инфекциите со риновирус можат ефикасно да го потиснат SARS-CoV-2.

Како што беше претходно предвидено, колку повеќе се шири риновирусот, толку повеќе се намалува бројот на нови инфекции со коронавирус.

Резултатите сугерираат дека вирусот на обичен грип може да го забави или дури и целосно да го запре ширењето на САРС-CoV-2 кај вистинската популација.

Иако првите резултати од ова истражување изгледаат интересно, студијата за односот помеѓу риновирусот и САРС-КоВ-2 само што започнува.

На луѓето дефинитивно не им се препорачува да се обидат да заболат од грип само за да се заштитат од болеста.

Навистина, навистина голем број фактори можат да играат улога, како што е фактот дека не секој од повеќе од 160 познати риновируси може да биде ефикасен против коронавирусот.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде