дома информација Загаден воздух убил пола милион новороденчиња низ светот минатата година

Загаден воздух убил пола милион новороденчиња низ светот минатата година

Истражувањето на институот за здравствени ефекти од Бостон, открива шокантни резултати за влијанието на загадениот воздух врз смртта на новороденчињата

47
0

Загадувањето на воздухот минатата година предизвика прерана смрт на скоро половина милион бебиња во нивниот прв месец од животот, а повеќето од новороденчињата се во земји во развој, покажуваат податоците.

Изложеноста на загаден воздух е штетна и за бебињата во матката. Може да предизвика предвремено породување или мала родилна тежина. И двата фактори се поврзани со поголема смртност кај новороденчињата.

Скоро две третини од 500,000 смртни случаи на новороденчиња се поврзани со загадување на воздухот во затворените простории, особено што произлегуваат од цврсти горива како што се јаглен, дрво и животински измет.

Откритието е пријавено во извештајот „Состојба на глобалниот ер 2020“, кој ги испитувал податоците за смртни случаи низ целиот свет, заедно со растечкото истражување што го поврзува загадувањето на воздухот со здравствени проблеми.

Медицинските експерти со години предупредуваа на влијанието на нечистиот воздух врз постарите луѓе и врз оние со здравствени услови, но само што почнаа да го разбираат смртоносниот данок на бебиња во матката.

Извор: Theguardian.com

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде