На Самитот во Софија во Берлинскиот процес, шест лидери на Западен Балкан го усвоија планот за воспоставување на Заеднички регионален пазар, а Централноевропскиот договор за слободна трговија (ЦЕФТА) соопшти дека ќе ги извршуваат повеќето клучни активности според планот.

Исто така, се наведува дека регионот на Западен Балкан со 18 милиони жители претставува важен пазар за домашните компании и отскочна даска за пристап до пазарите внатре и надвор од ЕУ, како и дека регионалната економска интеграција може да генерира до 6,7 проценти од дополнителниот бруто домашен производ.

Планот опфаќа регионална трговска област, која се базира на четири области.

Првиот вклучува слободно движење на стоки, услуги, капитал и луѓе.

Вториот е регионална област за инвестиции, за усогласување на политиката за инвестиции со стандардите на ЕУ и најдобра меѓународна пракса и промовирање на регионот пред странски и меѓурегионални инвеститори.

Третото се однесува на работата во регионалното дигитално поле за интеграција на Западен Балкан на паневропскиот дигитален пазар.

Четвртата е регионална индустриска и иновативна област, за трансформација на индустриските сектори, формирање синџири на вредности на кои им припаѓаат и нивна подготовка за сегашната сегашност и предизвиците во иднината.

Заедничкиот регионален пазар дополнително ќе ги стимулира активностите во ЦЕФТА и ЦЕФТА (потписници). Ние сакаме да го донесеме регионалниот пазар на сите компании и бизнисмени преку продажба преку Интернет и да ја унапредиме трговијата без хартија , рече Емир Đикиќ, директор на ЦЕФТА .

Според него, целта е да му се помогне на регионот да се израмни со усвојувањето на стандардите на ЕУ и акцискиот план за Заедничкиот регионален пазар треба да се спроведе до крајот на 2024 година.

ЦЕФТА ќе работи на активностите заедно со Советот за регионална соработка, Транспортната заедница и други партнери.

Во соопштението се додава дека ќе се работи на подобрување и проширување на системот на зелени коридори и дека се очекува времето на чекање на границите да се скрати за 30%.

Се работи и на програми за взаемно препознавање, кои, како што се додава, ќе овозможат производи и услуги да бидат пласирани на пазарот на целиот пазар на ЦЕФТА со документ што е признат од сите членки.

Меѓу приоритетите ќе биде воспоставување регионален пазар за е-трговија со усвојување на усогласени правила, поедноставување на царинските постапки и обезбедување ефикасна испорака на пазарот на ЦЕФТА, како и систематска размена на електронски податоци (SEED +).

Се проценува дека поголемиот регионален пазар ќе биде пресвртна точка за компаниите од регионот кои ќе бидат подобро интегрирани во европските синџири на вредности и ќе ја зајакнат својата конкурентност на европските и светските пазари, а Европската унија ќе продолжи да биде клучен партнер на регионот во тој потфат.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде