По вторпат оваа година, еврото падна под вредноста на американскиот долар во понеделникот, со што достигна најниско ниво во последните 20 години бидејќи се интензивираше загриженоста од влошување на енергетската криза и од дополнително заострување на монетарната политика на САД.

Заклучно со денеска, азиските акции се во пад веќе шеста сесија по ред, откако повторниот скок на цените на енергентите во Европа ги поттикна стравувањата од рецесија што, пак, придонесе вредноста на еврото да се спушти на најниско ниво во последните 20 години, објави „Евроњуз“.

Еврото падна под вредноста на американскиот долар во понеделникот, по вторпат оваа година, бидејќи се интензивираше загриженоста од влошување на енергетската криза и од дополнително заострување на монетарната политика на САД. Еврото на девизниот пазар се тргуваше по цена од 0,9953 долари, наведува „Синхуа“.