За да разбереме дали е корисно да се движат стрелките на часовникот во пролет и есен денес, прво треба да се потсетиме како и зошто тоа се случило на прво место.

ЗА ВИКЕНДОТ ОД 30 ОКТОМВРИ, уште еднаш ќе го вратиме часовникот назад и ќе можеме да спиеме за 60 минути подолго со почетокот на зимското сметање на времето.

Сепак, многумина ќе се запрашаат зошто го правиме ова и која е целта на сето тоа. Некои од главните мотивации се заштедата на енергија по есенската рамноденица и можноста да уживате во повеќе сончева светлина.

Но, дебатата за промената на времето се интензивира во последните години и се поставуваат многу прашања колку со ова се заштеди и дали промената има некаков ефект.

  • Потеклото на временските промени

Тоа идеја на политичарот, научникот и пронаоѓачот Бенџамин Френклин од 1784 година кој бил првиот што предложи промена на времето поради мерки за заштеда на енергија. Тоа го направил додека беше амбасадор на Соединетите Американски Држави во Франција, бидејќи станал во шест часот наутро и погледна низ прозорецот во сонцето, кое веќе силно сјаело.

Чувствувал дека многу часови светлина се изгубени на овој начин бидејќи луѓето мораа да запалат свеќи навечер за да продолжат да работат во темница. Сето тоа го натерало да испрати писмо до The Journal of Paris, во кое предложил неколку мерки за заштеда на енергија и напишал текст кој значително ќе влијае на промените во оваа работа во иднина.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Обивнувања до директорот на средно училиште дека злоупотребил позиција со цел да мобилизира ученици да бидат младински кадри на СДСМ
Следната статијаКомандир на полициска станица осуден на 4 години затвор поради производство и трговија со дрога