Форсирањето на вработените луѓе помлади од 55 години да доаѓаат на работа пред 10 часот наутро е контрапродуктивно. Вработените се уморни, имунитетот ослабен со тоа што се посклони кон заболувања и се под поголем стрес.

Нивните тела се исцрпени поради недоволното спиење, а тоа влијае на продуктивноста. После 55-годишна возраст на луѓето им е потребно помалку спиење, но до тогаш треба да почнуваат со работа во 10 часот наутро за да бидат полни со елан и продуктивност. Работниот ден би требало да започне подоцна и за учениците и студентите, односно во 11 часот, истакнува Пол Кели, научник од Оксфорд.

Истражувањата покажале дека просечниот ученик на 10-годишна возраст не може квалитетно да ѝ се посвети на наставата пред 8.30 часот, а средношколците кои се постари од 16 години не може квалитетно да ја следат наставата пред 10 часот наутро.

За студентите пак најдоброто време да се започне со предавањата е 11 часот. Сите овие групи би учеле подобро и би имале помалку проблеми во поглед на нивното однесување кога би биле поодморени и добро наспани.

Ние живееме во ненаспано општество. Не можеме да го смениме нашиот 24-часовен биоритам. Не можеме едноставно да научиме да се будиме во одредено време. Нашето тело живее во хармонија со сонцето, недостатокот на сон е мачење.

Општеството би требало да го адаптира почетокот на работното време, училишните часови и факултетските предавања со биолошкиот часовник на човекот.

Во спротивно, кај вработените луѓе, учениците и студентите се појавуваат бројни здравствени и психолошки растројства“.

ИЗВОРВработување
претходниот член,Дали развивате вештини што нема да бидат автоматизирани?
Следната статијаШто треба да содржи вашиот куфер за „секој случај“

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде