Кога станува збор за социјалните суштества, излегува дека лагата може да биде сврзното ткиво што го сочинува општеството …

Колку е поголемо општеството во кое се наоѓате, толку се поголеми шансите да лажете или да измамите, откриле истражувачи од Универзитетот во Монтреал, Северозападен, Илиноис и Бизнис школата на Харвард, кои го спровеле истражувањето паралелно.

Нивната проценка е дека поголем број луѓе нè доведува во поконкурентни ситуации и дека е пореално дека во поголема група ќе имаме чувство дека лагата е прифатлива.

Во голема група, може да имаме поголемо чувство дека е полесно да се прикрие, да речеме, мамење на испит или лага, бидејќи луѓето имаат помала веројатност да се концентрираат само на она што го правиме или зборуваме, додаваат истражувачите.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде