Во Македонија, мажот стекнува право на пензија на 64 години и 15 години пензиски стаж, а жената на 62 години и 15 години пензиски стаж. Под одредени услови, семејна пензија може да заработи брачен другар, разведен брачен другар, дете, родител, очув, маќеа и посвоител.

Во Црна Гора, мажите добиваат старосна пензија на возраст од 66 години и најмалку 15 години стаж на осигурување или на 61 година ако имаат 40 години стаж на осигурување. Мажите можат предвреме да се пензионираат на 62 години и шест месеци, со 15 години осигурување. Што се однесува до жените, тие одат во пензија на 62 години и три месеци, како и 15 години стаж на осигурување или со 57 години и три месеци, доколку имаат 37 години и три месеци стаж.

Во Србија се оди во пензија со 65 години и 15 годни работен стаж или 45 годни работен стаж без разлика на годините з амажи. За жени со последните промени во пензија с еод со 63 годни и 4 месеци.Инаку Србија го менува законот за пензионирање на жените и секоја година с едодадваат по два месеци плус за пензионирање на жени и тоа ќе трае се до 2032 година.

Во Словенија старосната пензија се стекнува на возраст од 65 години и 15 години пензиски стаж или на возраст од 60 и 40 години пензиски стаж и за мажи и за жени. Во случај на инвалидска пензија се утврдува степенот на инвалидност (I, II, III категорија). Што се однесува до семејната пензија, таа под одредени услови може да ја остварува вдовица, вдовец, деца, пастири, внуци, родител и посвоител.

Во Хрватска мажите одат во пензија на 65 години и имаат 15 години стаж на осигурување, а жените се пензионираат на 63 години и исто така 15 години стаж на осигурување. Мажите можат предвремено да се пензионираат со 60 години старост и 35 години пензиски стаж, додека жените со 58 години и 33 години стаж на осигурување.

Во БиХ и мажите и жените добиваат пензија на 65 години и 15 години осигурување, односно со најмалку 20 години стаж или кога ќе наполнат 40 години осигурување без разлика на возраста. За инвалидска пензија потребно е да се утврди инвалидноста, како и пензискиот стаж да покрива најмалку една третина од работниот век.

ИЗВОРВработување
претходниот член,Не е само важно што јадеме, туку и кога јадеме!
Следната статијаРама убедува дека ја исмевал бугарската блокада, а не Македонците

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде