Пиењето премногу алкохол може да го подигне крвниот притисок на нездрави нивоа.

Земањето повеќе од три пијалаци одеднаш привремено го зголемува вашиот крвен притисок, додека повторното прекумерно пиење може да доведе до долгорочно зголемување – предупредуваат експертите од американската клиника Мајо.

За да разберете колку алкохол е премногу и како намалувањето на потрошувачката може да го намали вашиот крвен притисок, може да биде корисно да ги знаете дефинициите за прекумерно пиење.

Прекумерното пиење се дефинира како четири или повеќе пијалоци во рок од два часа за жени и пет или повеќе пијалоци во рок од два часа за мажи.

РИЗИЧНО ПИЕЊЕ е повеќе од три пијалоци дневно за жени, четири за мажи.

УМЕРЕНО ПИЕЊЕ е еден пијалок дневно за жени, два за мажи.

(Терминот „пијалок“ значи мало пиво, еден и пол децилитри вино или 0,4 децилитри жесток пијалок.)

Обилните алкохоличари кои се враќаат на умерено пиење може да го намалат горниот (систолен) крвен притисок за околу 5,5 милиметри жива (mm Hg) и нивниот понизок (дијастолен) крвен притисок за околу 4 mm Hg.

Значи, ако имате висок крвен притисок, избегнувајте алкохол или пијте го само умерено. За здрави возрасни лица, тоа значи до еден пијалок дневно за жени и до два пијалоци дневно за мажи.

Имајте на ум дека алкохолот содржи калории и може да придонесе за несакано зголемување на телесната тежина, што е исто така фактор на ризик за висок крвен притисок.

Исто така, може да комуницира со одредени лекови за крвен притисок, да влијае на нивото на лекот во вашето тело или да ги зголеми несаканите ефекти.