Свештеникот Кристијан Зеба од риечки Срдочи неодамна одбил да го крсти детето на лезбијска двојка зачнато со вештачко оплодување.

Како што пренесува N1, на прашањето од каде знаел дека нема да биде воспитан во духот на католичката вера, тој одговорил:

Бидејќи веќе се во грев, обете се во грев бидејќи живеат спротивно на учењето на Католичката црква, а ние добро знаеме дека Католичката црква не учи дека бракот го прават исклучиво маж и жена, сè друго е неприфатливо.

Како што пренесува Индекс, тој додал дека совеста му е целосно чиста и дека според него тоа е единствената исправна работа.

Уште нема реакции од Надбискупијата на Риека.