Ракопис од 15 век. На десната страна, гневна белешка од кутриот монах што препишувал:

Hic non defectus est, sed cattus minxit desuper nocte quadam. Confundatur pessimus cattus qui minxit super librum istum in nocte Daventrie, et consimiliter omnes alii propter illum. Et cavendum valde ne permittantur libri aperti per noctem ubi catti venire possunt.

Тука не е пропуштено ништо, туку преку ноќ еден мачор се измоча одозгора. Проклето да е мачориштето од Девентер што се измочало врз книгава преку ноќ, а исто и сите други што се измочале поради него. И пазете да не оставате отворени книги преку ноќ каде што може да ги дофатат мачки.

Кöln, Historisches Archiv, G.B. quarto, 249, fol. 68r.

No photo description available.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде