Сигурно сте слушнале приказни за тоа како еднаш проголтаната гума за џвакање може да остане во стомакот седум или повеќе години.

Но, повеќето од овие приказни настанале кога родителите сакале да ги исплашат децата да не голтаат гума за џвакање.

Овие митови беа навистина популарни кога сте биле деца. Но, сепак постои шанса да верувате во нив, барем делумно.

Што всушност се случува кога голтате гума за џвакање?

Гастроентерологот д-р Лиза Ганџу објасни што точно се случува во дигестивниот систем кога голтате гума за џвакање.

Гума за џвакање поминува низ вашиот систем исто како и секоја друга храна што ја јадете, но не вари целосно.

Вашиот дигестивен тракт е силен и може да вари тешка и масна храна, па така и гума за џвакање. Така, телото има силни киселини и ензими кои помагаат при варење на гума за џвакање. Единствената разлика е во тоа што не се раствора целосно поради хемиските својства. Откако ќе влезе во желудникот, мастиката ќе излезе како и сè друго – вели Ганху.

Гума за џвакање е слична на друга храна што ја јадеме, а не се вари, како што се ореви или пченка. Не се држи до страната на цревата, па затоа се меша со други работи во дигестивниот тракт и излегува низ цревата.

 

ИЗВОРНовости
претходниот член,Урнебесна монашка забелешка во спис од XV век, која ќе ве насмее до солзи
Следната статијаСакате да седите дома постојано? Дали тоа е добро за вашето здравје