Како паметни, самоуверени жени, прилично сме сигурни дека знаеме што сакаме. И додека е лесно да се постигнат јасни цели што треба да се постигнат кога станува збор за кариерите, „водата станува поматна“ кога размислуваме за љубовта.

Откако ќе се фокусираме на мажот за кој мислиме дека е достоен за врска, имаме тенденција да занемариме некои јасни сигнали дека тој не е за нас, па дури и да манипулираме за да го постигнеме она што го замисливме – дури и ако тоа може да биде на наша штета.

Често се случува да флертуваме со мажи кои не сакаат ништо повеќе од тоа, а сме убедени дека тој всушност сака врска со нас, дури и кога речиси јасно ни става до знаење дека нешто такво не го интересира.

Понекогаш мажите попуштаат и се согласуваат со женските услови дури и кога не се премногу заинтересирани за нив, но тоа секогаш завршува со разочарување, вели Робин Џонсон, терапевт за врски и брак.

Тој наведува дека во пракса имал неколку случаи каде жените ги „протеруваат“ своите додворувачи.

Има три јасни индикатори кои жените треба да ги сфатат како машка незаинтересираност за нив и да продолжат понатаму – вели терапевтот.

  • Не одговара на вашите повици и пораки

Понекогаш потребни се часови или дури денови за да се одговори на вашиот повик или порака. Тоа е јасен сигнал дека тој не е заинтересиран за вас и дека не сте негов приоритет, дури ни за муабет.

  • Тврди дека не е вистинско време за врска

Ако го поставите прашањето за посериозна врска, тој вели „не е вистинското време за тоа“.

Секое инсистирање и форсирање на таа тема предизвикува уште повеќе да се дистанцира. Не го толкувајте како покана да го освоите, туку повлечете се и продолжете понатаму.

  • Тој е премногу зафатен

Честопати ветува дека ќе ве види, но „не пристигнува“. Оној што се грижи за некого, особено кога се работи за љубов и занес, секогаш ќе најде време да се види со личноста што го интересира.