Обединетото Кралство го разгледува планот да испрати тимови за вакцинација кои ќе одат од врата до врата во домовите на невакцинирани Британци „вооружени со вакцини“ против ковид.

Со тоа би се постигнале плановите што ги разгледуваат министрите за да стигнат до околу пет милиони луѓе кои допрва треба да се вакцинираат, пренесува Дејли Мејл.

За оваа иницијатива минатата недела разговараа Министерството за здравство, Националната здравствена служба на Англија и кабинетот на премиерот.

Тимовите за вакцинација ќе бидат испратени низ целата земја во областите со најниски стапки на вакцинација, за да се поттикне вакцинацијата во руралните области или домаќинствата каде што луѓето не можат лесно да патуваат во центарот за вакцинација.

Овој предлог се разгледува како алтернатива на затворањето и другите ограничувања за склопување.

Мислам дека се што ги поттикнува оние кои се двоумат да се вакцинираат е разумно, рече министер од кабинетот.

Иницијативата за ваков план дојде откако Научната советодавна група за вонредни ситуации (SAGE) предупреди дека Обединетото Кралство ќе биде погодена од голем бран хоспитализација на пациенти со ковид и дека бројот на заразени може да биде поголем од минатата зима и покрај поблагата (омикрона) варијанта на вирусот.

Во записникот од состанокот на 23 декември, објавен синоќа, владината Научно-советодавна група за итни случаи предупреди дека максималниот број на примени во болниците може да биде споредлив или поголем од претходните, вклучително и вториот бран во јануари.