Нема ништо попријатно во летните горештини од пиењето ледена лимонада, на пример.

Сепак, излегува дека пиењето ладни пијалоци во текот на летото не е толку ефикасно во ладењето на телото како пиењето топло.

Топлите пијалоци се едни од најпознатите избегнувачи на горештините, а тие можат да ви помогнат да се чувствувате ладно.

Ова го покажуваат податоците од студија од 2012 година спроведена од канадски научници од Универзитетот во Отава, цитирани од healthdigest.com.

Истражувачите спроведоа студија за велосипедисти во лабораторија во рок од 75 минути.

Додека велосипедистите возеа велосипед, тие пиеја чаши вода со различни температури – од 1 степен до 50 степени.

За време на студијата, истражувачите откриле дека температурата на телото на велосипедистите се намалува по пиење топли течности во споредба со студените.

Зошто се случува ова?

Внесувањето на топли течности предизвикува привремено зголемување на телесната температура во внатрешноста на телото.

Ова го стимулира обилното потење, што пак придонесува за ладење на телото.

Потењето е природен механизам за ладење на телото. На горештините, тоа е начин телото да се ослободи од топлината и да се справи со времето надвор.

Затоа нема ништо чудно во пиењето топли пијалоци во текот на летото.

Сè се сведува на потење и термички ефект што го предизвикуваат жешките течности во организмот.

Колку повеќе топли пијалаци пиете во летните денови, полесно ќе биде да ја издржите топлината.