Тоа е термин кој е толку воспоставен денес што всушност би било доста тешко да се дефинира. „Жолт печат“ е термин кој се однесува на весници (подоцна сите медиуми) кои прибегнуваат кон сензационализам за да продадат што е можно повеќе примероци.

Овие весници често манипулираат со податоци, користат полувистини, многу повеќе користат слики, а нивната единствена цел е да го зголемат тиражот.

Дополнително, терминот денес се користи во погрдна смисла за да се осуди секое новинарство кое ги третира вестите на непрофесионален и/или неетички начин.

Но – зошто токму „ЖОЛТ“?

Прво и основно, лулка на „жолтиот печат“ е Америка. Еден англиски магазин напишал во 1898 година: „Не е целото американско новинарство „жолто“, иако строго модерното жолто новинарство е американско“.

Второ, ако знаете малку повеќе за историјата на печатот, тогаш може да претпоставите дека терминот „жолто новинарство“ има врска со Џозеф Пулицер, основачот на сензационалниот печат во Америка и престижната Пулицерова награда која сè уште е доделена денес. Сепак, иако тој е еден од главните актери на приказната, тој всушност не е творец на терминот.

Еве како се започна…

Терминот беше измислен во средината на 1890-тите, во екот на конфликтот меѓу двата најсилни њујоршки весници.

Во тоа време, Пулицер беше сопственик на „Њујорк ворлд“, а Вилијам Рандолф Херст беше сопственик на „Њу Јорк Журнал“.

Дотогаш и двата весника сфатија дека сензационализмот, цртежите и бомбастичните наслови продаваат весници, па иако весниците сè уште покриваа сериозни теми, тие им дадоа повеќе простор токму на ваквите вести.

Иако конкуренцијата меѓу Светот и Журнал беше жестока, и двата весници беа слични по природа. Тоа беше демократски весник, наклонет кон работниците и доселениците. И двата весника вложија огромни суми пари во нивните изданија кои излегуваа во недела и функционираа како неделни списанија.

Еден вид „војна во бројот на продадени примероци“ беснееше со месеци. Пулицер прв ја забележал популарноста на стрипот и во 1896 година почнал да објавува „Жолто дете“ во својот весник – стрип за ќелаво дете во жолта ноќница.

Приказните за неговите авантури станаа многу популарни преку ноќ, давајќи му на светот предност во тиражот пред весникот.

Но, ниту Херст не се откажа! Тој успеа да го убеди карикатуристот Ричард Аутколт, добитник на Пулицер, да се приклучи на неговиот весник нудејќи му огромна плата. Пулицер одговори со тоа што продолжи да објавува стрип многу сличен на „Жолтото дете“ за да продолжи да се натпреварува со Херст, давајќи му на градот ефективно „две жолти момчиња“.

Самиот стрип е направен со жолто мастило кое брзо се суши, кое се користело за да се наслика оделото на главниот лик. И така, уредниците и новинарите на други „сериозни печати“ (со многу помал тираж) почнаа да ги нарекуваат овие весници – жолти. Кога би зборувале за нив, едноставно би го споменале вишокот „весник за жолтото момче“.

Се верува дека самиот термин „жолто новинарство“ всушност бил измислен од уредникот на третиот популарен весник „Њу Јорк прес“, Ервин Вардман, кој прв го објавил терминот, но никогаш не дефинирал што точно мисли со него.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Храната ќе поевтини за најмалку 10 проценти од декември
Следната статијаВработените од скопски „Водовод и канализација“ пред штрајк