Тоа не е само естетски проблем, бидејќи со текот на времето се појавуваат проблеми, симптоми и на крајот посериозни компликации.

Имам 28 години и имам проширени вени на левата потколеница. Досега немав никакви проблеми, но неодамна многу ме боли левата нога. Што да правам?

Одговара прим. д-р Тихомир Периќ, хирург:

Проширените вени на нозете се наследна болест предизвикана од слабост на венски вентили или вентили. Тоа не е само естетски проблем, бидејќи со текот на времето има проблеми, симптоми и на крајот посериозни компликации. Компликации од проширени вени на нозете се: – површни вени, оток со болка, црвенило, т.н. тромбофлебитис, – отворени рани во потколеницата, глуждот, чир на улкус, – крварење со проширени вени, – формирање на тромб, тромбоза, длабока венска тромбоза или белодробна емболија.