Синтетичките хемикалии наречени фталати кои се наоѓаат во пластичните производи му штетат на развојот на мозокот кај детето и затоа мора веднаш да се забранат за производи за широка потрошувачка, покажува новото истражување на група научници и здравствени работници од Проектот TENDR, пренесува CNN.

Проектот TENDR (Насочени ризици за невро-развој на животната средина) е група на волонтери научници, здравствени работници и застапници на детските права кои работат на проучување и намалување на изложеноста на децата на невротоксични хемикалии и загадувачи.

Фталатите се хемикалии кои се додаваат на производи за широка потрошувачка за да ги направат пластиките пофлексибилни и потешки за разбивање.

Овие хемикалии се наоѓаат во многу домашни производи, лична нега, мебел и завеси за туширање, а исто така се користат во пластика за пакување храна, некои лакови за коса и нокти.

Студиите ги поврзаа фталатите со детска дебелина, астма, кардиоваскуларни проблеми, карцином и репродуктивни проблеми.

Исто така, пронајдена е врска помеѓу изложеноста на фталат и посиромашната меморија и интелигенција кај децата.

Студијата открива дека децата кои биле изложени на повисоки нивоа на фталати во матката имале ниво на интелигенција што било за седум поени пониско од децата со помало изложување.

Децата со поголема изложеност исто така имале намалено перцептивно размислување и вербално разбирање.

Во моментов, имаме доволно докази за да бидеме загрижени за влијанието на овие хемикалии врз развојот на мозокот кај децата, рече Стефани Енгел, водач на истражувањето и професор по епидемиологија на Универзитетот во Северна Каролина.

Истражувањето сега повикува на отстранување на целата класа на фталати од производи за широка потрошувачка.