За да добиете општа идеја, еве резиме на популарни пијалоци, од највисока содржина на кофеин до најниска.

Количината на кофеин во една шолја

  • Кафе: 96 mg кофеин
  • Лате: 86,4 mg кофеин
  • Ледено кафе: 74,4 mg кофеин
  • Црн чај: 48 mg кофеин
  • Зелен чај: 28,8 mg кофеин
  • Кафе без кофеин: 0 до 15 mg кофеин
  • Билен чај: 0 mg кофеин

Кога се споредуваат, очигледно е дека повеќето пијалоци од кафе содржат повеќе кофеин од чајот – дури и во случај на одредени пијалоци без кофеин.

Кафето е добар извор на антиоксидантни полифеноли и кофеин, а сите тие го поддржуваат когнитивното функционирање и може да го намалат ризикот од губење на меморијата.

Покрај антиоксидансите, како што е антиинфламаторното соединение хлорогена киселина, кафето поволно влијае и на здравјето на мозокот, црниот дроб, дијабетесот и метаболичкиот синдром.

Всушност, истражувањата покажуваат дека жените кои пијат две до три шолји кафе секој ден имаат помалку телесни масти од оние кои ретко пијат кафе.

Чајот има и многу здравствени придобивки, од намалување на чувството на гадење до ублажување на главоболки и стомачни тегоби.

Како кафето, така и чајот има високи антиинфламаторни својства, како што се антиоксидантите. Некои истражувања, исто така, ги поврзуваат соединенијата во зелениот чај со здравјето на кардиоваскуларниот систем.

Кафето и чајот се богати со антиоксиданси, хидратираат и на тој начин придонесуваат за добра состојба на метаболизмот.

Поради поголемата количина на кофеин во кафето, бремените жени или сите кои се обидуваат да го намалат внесот на кофеин би било подобро да се придржуваат до билните чаеви.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Зошто граѓанските здруженија и јавноста се незаинтересирани за случајот на Тони Фердо кој направи „убивство во нужна одбрана“?
Следната статијаЛуѓето со недостаток на витамин Д се под постојан ризик од развој на сериозни кардиоваскуларни болести