Невозможно е за многумина да замислат да го започнат денот без кафе, бидејќи не буди, ја подобрува концентрацијата и расположението и ја зголемува издржливоста.

Покрај бројните придобивки, кафето предизвикува зависност, поради што многумина одлучуваат да престанат да го консумираат овој пијалок.

Меѓутоа, ако престанете да пиете кафе „преку ноќ“, можете да направите повеќе штета отколку добро за вашето тело.

Кога телото одеднаш го исфрла кофеинот, може да настанат главоболки поради неговиот недостаток.

Покрај тоа, ненадејното намалување на кофеинот може да резултира со тешкотии во концентрацијата, па затоа е препорачливо наизменично да пиете обично и без кофеин, додека постепено не се префрлите целосно на кафе без кофеин.

Умерените количини на кафе може да придонесат за зачувување на здравјето на мозокот, додека од друга страна, прекумерната потрошувачка на кафе е штетна.