Секој од нас секојдневно носи одлуки кои влијаат на биодиверзитетот поврзан со храната и земјоделството. Земјоделците, трговците, наставниците, градинарите, волонтерите за заштита, гласачите и потрошувачите, сите имаат улога во овој сложен и важен систем.

Што можеме да направиме и какви одлуки можеме да донесеме за да го зачуваме земјиштето и да помогнеме да се задоволат потребите за храна на растечкото човештво без да се загрози биолошката разновидност?

  • Изберете храна од веродостојни, еколошки системи, како што се оние кои се одгледуваат на органски фарми. На овој начин ги поддржуваме производителите кои се обидуваат да помогнат на биодиверзитетот кој е клучен за храната и земјоделството, но и да го подобрат квалитетот на семејната исхрана.
  • Дознајте за локалните сорти на култури и раси на добиток, како и за локалните производители. Купувајте производи директно од овоштарникот или на пазарите. На овој начин ќе му помогнете на биодиверзитетот за храна и земјоделство бидејќи загрозените сорти и раси се повеќе ќе се одгледуваат поради поголемата побарувачка.
  • Луѓето кои имаат градина или двор можат сами да одгледуваат храна и на тој начин да помогнат во обновувањето на популацијата на коринтските инсекти, особено со избирање на растенија кои привлекуваат корисни инсекти и со тоа промовираат намалување или елиминирање на употребата на пестициди.
  • Групите за зачувување често бараат волонтери за проекти како што се пошумување кои обезбедуваат вредни екосистемски услуги за производителите на храна.
  • Изградете посебна „куќа за бубачки“ која ќе биде место за живеење и одгледувањето корисни инсекти може да го зголеми нивниот број. „Куќата за бубачки“ може да биде особено корисна во училиштата, каде што може да се користи и за подучување на децата и младите.

Секој може да помогне во зачувувањето на биодиверзитетот за храна и земјоделство.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Денеска облачно, но топло време
Следната статијаПроизводи кои наскро би можеле целосно да исчезнат од рафтовите во маркетите

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде