Ако искусиме симптоми на афективно нарушување во исто време во текот на секоја последователна година, мислиме на сезонска депресија.

Бидете сигурни да разговарате со вашиот избран лекар и да му кажете дека вашите симптоми се појавуваат сукцесивно во текот на целата година, во одредено време од годината.

Обидете се да ги објасните вашите нарушувања, како и времето и начинот на кој се појавуваат овие нарушувања.

Побарајте стручна психијатриска помош самоиницијативно и со поддршка на избраниот лекар.

Како се манифестира сезонската депресија?

Постојат слични и различни симптоми на сезонска депресија во зависност од тоа дали станува збор за зимска или летна сезонска депресија.

Симптомите кои доминираат во текот на зимата се:

– намалување на нивото на енергија
– тешкотии во концентрацијата
– чувство на замор и истоштеност
– зголемување на апетитот и телесната тежина
– зголемена потреба за спиење
– зголемена потреба за осаменост
– преосетливост во социјалните односи
– зголемено потење на дланките, стапалата, рацете

Симптоми кои можат да се појават во текот на летото се:

– намален апетит и губење на тежината
– неможност за уживање
– раздразливост
– пад на интересот
– несоница
– вознемиреност

Автор: Д-р Небојша Младеновиќ

ИЗВОРАктивас.рс
претходниот член,Заслужуваат ли луѓето втора шанса во животот?
Следната статијаКолку дена годишен одмор ви следува согласно законот:

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде