Одлуката да застанете пред олтарот со емотивен партнер и да започнете ново поглавје е една од најважните во животот.

Некои парови влегуваат во брачните води само по неколку години излегување, додека некои судбоносно велат „да“ по кратка врска. Дали во овој случај важи изреката: „Кој се жени во брзање, ќе се покае споро?“

Кога велиме дека бракот е склучен набрзина, можеби најважно е дали се соочивме со клучни прашања за заеднички живот, а не со времето што го поминавме со партнерот пред тоа – истакнува психологот и психотерапевт Сања Станиќ.

Се знаеме накратко, и како да се знаеме цел живот.

Еротската привлечност и возбуда честопати се сметаат за неопходен услов, или уште полошо, за доволен. Но, тоа навистина не е така, и има многу докази за тоа.

Покрај физичката привлечност, важно е дека со сите индивидуални разлики, постои и чувство на подлабока интимност.

Паровите честопати го изразуваат тоа со зборови како: Многу брзо се чувствувавме како да се познаваме илјада години. Се чини дека дури и во краткорочните врски, кои се базираат на толку длабоко чувство, постојат добри основи за успех.

Ако ги погледнете брачните парови околу вас, секој од нив има своја приказна и карактеристичен почеток. Во еден момент од врската, партнерите одлучуваат да стапат во брак, а мотивацијата за тој чекор е разновидна.

Во современи услови, бракот обично започнува како флексибилен аранжман – ќе започнеме да живееме заедно, па ќе видиме како ќе се одвива.

Бракот и воспоставувањето партнерство е една од важните задачи или достигнувања во животот на една личност. Од овие причини, вообичаено е да се доживее социјален притисок што го фрустрира поединецот ако тој или таа не ја завршила задачата. Како и да е, бракот / партнерството имаат несомнени предности. Исто така, во зависност од културата, постојат различни вообичаени правила што ја регулираат должината на статусот на ангажман. Многумина избегнуваат долгорочен, флексибилно дефиниран статус – истакнува Станиќ.

Исто така, се случува, по големи животни кризи и загуби, луѓето набрзина да одлучат да стапат во брак со личност со која се во кратка врска и која во тој момент им изгледа најсоодветна. Честопати, раскинувањето на долгата врска и љубовното разочарување е силен мотив луѓето брзо да одлучат да стапат во брак со нов партнер.

Егзистенцијална паника
„Егзистенцијална паника“, која понекогаш се јавува при донесување одлука за брак, може да се појави и во долготрајни врски.

Желбата за брак може да биде обликувана и од помалку зрели мотиви како што се обезбедување материјално, прилагодување кон социјалните конвенции или избегнување на осаменост. А, таквите мотиви се човечки, тие играат одредена улога и ако не се клучни, можат да бидат корисни за постигнување на квалитетен, исполнет и долготраен брак – истакнува Станиќ.

Честопати имаме можност да чуеме: „Време е за брак и семејство“. Ако некое лице има искуство дека „времето се оддалечува“ и дека неговите шанси да ја најде вистинската личност за брак и семејство се намалуваат со возраста, краткорочната врска може да се доживее како излез од неповолната ситуација, нагласува Сања Станиќ.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде