Џорџ Вилијам Фредерик бил третиот монарх од династијата Хановер и првиот роден во Англија. Бидејќи неговиот татко починал релативно млад, Џорџ ја наследил круната од неговиот дедо Џорџ Втори кога имал 22 години.

Една година по крунисувањето, кралот Џорџ се оженил со Шарлот Мекленбург Штрелиц, ќерка на германскиот војвода Карл Луис Фредерик Мекленбург.

Ова бил политички сојуз и парот се сретнал за прв пат на денот на нивната венчавка, но бракот имал многу деца.

Во 1763 година, кралот Цорџ III издал кралски проглас со кој се ограничува ширењето на американските колонии на запад.

Главната цел на прогласот била да се принудат колонистите да купуваат земја од домородците, со цел да се намалат скапите војни што се воделе околу територијата.

Овој проглас, како и Законот за даночни марки кој воведе директни даноци на колониите две години подоцна, беа крајно непопуларни меѓу колонистите и на крајот предизвикале повеќе конфликти меѓу колонистите и британската влада што би довело до војна.

Тој останал познат како крал за време на чие владеење Велика Британија беше поразена во Американската војна за независност, а американските колонии биле изгубени.

Иако првично одбил да ја признае независноста и ветил дека ќе води војна што е можно подолго, тој го прими Џон Адамс како американски амбасадор во Велика Британија и неочекувано кажал дека се радува на пријателство со Соединетите држави.

Многу историчари тврдат дека необичните одлуки на кралот Џорџ Трети биле донесени под влијание на лудило, кое настанало како резултат на тешка генетска болест на крвта наречена порфирија.

Познато е дека кралот страдал од акутни напади на лудило и гадење, а медицинските извештаи од тоа време документирале необичен симптом кој ги придружувал овие напади: виолетова урина.

Овој симптом, како и нападите кои потсетуваат на психоза или делириум, се чести кај луѓето кои страдаат од порфирија.

За време на нападот, лудиот крал наводно разговарал со часови со разни предмети и шетал целосно гол, а по нападот морал да прими морфиум за да ја ублажи неподносливата болка што ја чувствувал.

Долго време се верувало дека лудилото на кралот Џорџ е предизвикано од порфирија, но истражувањето спроведено во 2013 година на Универзитетот Сент Џорџ во Лондон покажа дека кралот навистина страдал од ментална болест.

Истражувачите ги анализирале писмата што ги напишал за време на акутните епизоди и заклучиле дека стилот на пишување од периодот кога имал напади е драстично различен од оној кога се чувствува добро.

Буквите создадени за време на нападот имаа невообичаени долги реченици и комплексен вокабулар, а тоа се токму карактеристиките што денес можат да се забележат во говорот и пишувањето на пациентите со психијатриски заболувања со манични фази, како што е биполарното нарушување.

Друг аргумент што ја поддржува оваа теорија е дека медицинската документација на кралот покажува дека тој бил третиран со растение рис за време на нападот.

Со внесување на ова растение во телото, урината добива виолетова боја, па симптомот што некогаш укажувал на порфирија е всушност несакан ефект на нејзините лекови.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде