дома информација Социјален инжинеринг: Кој ги краде вашите пари?

Социјален инжинеринг: Кој ги краде вашите пари?

Неколку препораки како да се заштитите од неавторизиран упад во вашата трансакциска сметка

58
0

Дали би се согласиле да ја споделите вашата банкарска сметка или информациите за картичката со некој што ќе ги искористи за да ви украде пари?

Звучи неверојатно? Сепак, социјалниот инженеринг е една од најпознатите измамнички техники дизајнирани токму за да го намалат вашата безбедност и да дозволат друго лице да има пристап до вашите ресурси во момент на невнимание. Оваа техника се заснова на психолошка манипулација на поединец со играње со основните човечки емоции како што се страв или љубопитност.

Кои се најчестите примери на социјален инженеринг?

Имаше невообичаени промени на вашата сметка.

Постојат неколку форми на социјален инженеринг, а една од најчестите е кога напаѓач лажно се претставува како вработен во банка или друга финансиска институција и бара од вас итно да откриете доверливи информации за да спречите наводни сомнителни трансакции на вашата сметка.

Под аргументот за заштита на вашите средства, тој ќе ве замоли да ја споделите со него еднократната лозинка испратена во тој момент, бројот на картичката, датумот на истекот, трицифрениот код CVV2 на задната страна или ПИН-кодот.


Имајте на ум дека финансиските институции никогаш нема да ги побараат вашите чувствителни податоци во комуникацијата преку телефон бидејќи тие веќе ги имаат овие информации. Во случај да добиете ваков повик, во никој случај не ги откривајте вашите информации и веднаш јавете се на телефонскиот број на задната страна на картичката за да го известите издавачот за тоа што само се случило.

Честитки Освоивте специјален попуст што важи само во следните 3 часа!

Бидејќи се повеќе компании користат текстуални пораки за да комуницираат со своите клиенти, препознавањето на социјалниот инженеринг станува сè попредизвикувачка задача. СМС-пораките како форма на директен маркетинг се користат за информирање на потрошувачите за новостите што се нудат, посебните придобивки и другите информации од значење за потрошувачот.

Меѓутоа, во некои ситуации, испраќањето пораки на вашиот телефон е пример за социјален инженеринг. Тоа се препознава бидејќи наместо телефон за контакт има врска (линк) што треба да ја посетите и од вас се бара да се најавите на вашата банкарска сметка, да внесете ПИН, трицифрен код CVV2 или еднократна лозинка за да ја потврдите трансакцијата.

Наместо страница за банкарска апликација, редовната порака што не е пример за социјален инженеринг ќе доведе до мрежна продавница на компанијата каде што можете да продолжите да купувате.

Евергрин пораки

Не двоумете се да побарате дополнителни информации. Не е доволно некој да ви го каже своето име, презиме и функција за да ги сподели најчувствителните податоци на вашата сметка. Без разлика дали некој странец ви побарал број на сметка, картичка, CVV2 код или еднократна лозинка по телефон, СМС или е-пошта, имајте во предвид дека финансиските институции никогаш нема да побараат ваков вид информации во комуникацијата што ја иницирале Доколку се сомневате во идентитетот на лицето што ве повикува, јавете се во банка користејќи го телефонскиот број на задниот дел од картичката.

Кога ќе се јавите во банка, сигурно ќе треба да го потврдите вашиот идентитет со споделување на некои лични информации (како што се полно име, датум на раѓање итн.), А понекогаш и информации за сметката (на пример, неодамнешни трансакции, салда на сметка, број на картички издадени на ваше име). ) Сепак, ова се однесува САМО кога започнувате повик и САМО кога ќе го повикате телефонскиот број на задната страна од вашата картичка.

Извор: Novosti.rs

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде