За синтетичко млеко не се потребни крави или други животни. Може да има ист биохемиски состав како животинското млеко, но се одгледува со помош на нова биотехнолошка техника позната како „прецизна ферментација“ која произведува биомаса култивирана од клетките. 

Повеќе од 80 отсто од светското население редовно консумира млечни производи. Има се повеќе повици да се премине надвор од системите за храна базирани на животинско потекло кон поодржливи форми на производство на храна. 

Синтетичките млека нудат млечно млеко без грижи како што се емисиите на метан или благосостојбата на животните. Но, мора да надмине многу предизвици и стапици за да стане правична, одржлива и остварлива алтернатива на млекото од животинско потекло. 

Не е научна-фантастика 

Моето неодамнешно истражување ги испитуваше мегатрендовите во глобалниот млечен сектор. Растителните млека и, потенцијално, синтетичките млека, се појавија како клучно нарушување. 

За разлика од синтетичкото месо – кое може да се бори да одговара на сложеноста и текстурата на животинското месо – се смета дека синтетичкото млеко има ист вкус, изглед и чувство како нормалното млечно млеко. 

Синтетичкото млеко не е научно-фантастична фантазија; тоа веќе постои. Во САД, на пример, компанијата Perfect Day обезбедува протеин без животинско потекло направен од микрофлора, кој потоа се користи за правење сладолед, протеински прав и млеко. 

Во Австралија, старт-ап компанијата Eden Brew развива синтетичко млеко во Werribee во Викторија. Компанијата е насочена кон потрошувачите кои се повеќе загрижени за климатските промени и, особено, за придонесот на метанот од млечните крави. 

CSIRO, наводно, ја развил технологијата зад производот Eden Brew. Процесот започнува со квасец и користи „прецизна ферментација“ за да ги произведе истите протеини кои се наоѓаат во кравјото млеко. 

CSIRO вели дека овие протеини му даваат на млекото многу од неговите клучни својства и придонесуваат за неговата кремаста текстура и способноста за пена. Во протеинската база се додаваат минерали, шеќери, масти и вкусови за да се создаде финалниот производ. 

Кон нов систем на храна? 

Исто така во Австралија, компанијата All G Foods овој месец собра 25 милиони австралиски долари за да го забрза производството на своето синтетичко млеко. Во рок од седум години, компанијата сака нејзиното синтетичко млеко да биде поевтино од кравјото млеко. 

Ако индустријата за синтетичко млеко може да ја постигне оваа цел на трошоците во одборот, потенцијалот за нарушување на млечната индустрија е голем. Тоа би можело да го насочи човештвото подалеку од традиционалното животинско земјоделство кон радикално различни системи на храна. 

Извештајот за иднината на млечните производи од 2019 година покажа дека до 2030 година, американската индустрија за прецизна ферментација ќе создаде најмалку 700.000 работни места. 

И ако синтетичкото млеко може да ги замени млечните производи како состојка во секторот за индустриска преработка на храна, ова може да претставува значителни предизвици за компаниите кои произведуваат млеко во прав за пазарот на состојки. 

Некои традиционални млечни компании скокаат на возот. 

На пример, австралиската млечна задруга Norco го поддржува проектот Eden Brew, а новозеландската млечна задруга Fonterra минатата недела објави заедничко вложување за развој и комерцијализација на „протеини добиени од ферментација со својства слични на млечни производи“. 

Синтетичко млеко: дали е патот напред? 

Индустријата за синтетичко млеко мора да расте експоненцијално пред да стане голема закана за млечното млеко од животинско потекло. Ова ќе бара многу капитал и инвестиции во истражување и развој, како и нова производствена инфраструктура како што се резервоарите за ферментација и биореактори. 

Производството на конвенционално животинско млеко на глобалниот југ сега го надминува она на глобалниот север, главно поради брзиот раст низ Азија. Секако, традиционалната млечна индустрија нема да згасне наскоро. 

И синтетичкото млеко не е лек. Иако технологијата има огромен потенцијал за придобивки за животната средина и благосостојбата на животните, таа доаѓа со предизвици и потенцијални негативни страни. 

На пример, алтернативните протеини не мора да ја оспоруваат корпоратизацијата или хомогенизацијата на конвенционалното индустриско земјоделство. Ова значи дека големите производители на синтетичко млеко би можеле да ги истиснат нискотехнолошките или малите млечни – и алтернативни млечни системи. 

Уште повеќе, синтетичкото млеко дополнително може да отсели многу луѓе од глобалниот млечен сектор. Ако традиционалните млечни кооперации во Австралија и Нов Зеланд се префрлаат на синтетичко млеко, на пример, каде тоа ги остава фармерите со млеко? 

Како што синтетичкото млеко добива на сила во наредните години, мора да се чуваме од повторување на постојните нееднаквости во сегашниот систем на храна. 

И традиционалниот млечен сектор мора да препознае дека е на работ на клучна промена. Во услови на повеќекратни закани, таа треба да ги максимизира социјалните придобивки од двете млечни производи од животинско потекло и да го минимизира нејзиниот придонес кон климатските промени. Разговорот 

Милена Бојовиќ, докторант на Универзитетот Мекквари 

Оваа статија е преземена од The Conversation (преку sciencealert.com) под лиценца Creative Commons. Прочитајте ја оригиналната статија. 

ПРЕКУThe Conversation
ИЗВОРScience Alert
претходниот член,НАСА откри: Црна дупка произведува звук
Следната статијаПочна уписот на студенти на УКИМ