Витамините се неопходни за да бидеме здрави и да се чувствуваме добро затоа што без правилен баланс на различни витамини можеме да доживееме непријатни, па дури и исцрпувачки симптоми.

Витамините ги добиваме со разновидна исхрана базирана на зеленчук, овошје, добри протеини, цели зрна и здрави масти, а кога не внесуваме доволно витамини од храната, можеме да ги замениме со додатоци во исхраната.

Ова е важно бидејќи недостатокот на некои витамини може да доведе до посериозни здравствени проблеми. На пример, честопати имаме тенденција да ја игнорираме важноста на витаминот Б12, кој е исклучително важен бидејќи го промовира правилното функционирање на црвените крвни зрнца.

Неговиот недостаток доведува до анемија, па најдобро е што поскоро да ги забележите знаците на недостаток и да го надоместите. Многу симптоми се подобруваат со лекување, но, за жал, некои проблеми предизвикани од недостаток на Б12 можат да бидат неповратни, пишува Живим.

Некои од почестите симптоми на недостаток на Б12 вклучуваат:

– екстремен замор

– недостаток на енергија

– мускулна слабост

– проблеми со меморијата, разбирањето и расудувањето

– болен и црвен јазик

– чиреви во устата

– проблеми со видот

– депресија и конфузија

Покрај тоа, еден симптом, кој се јавува во текот на ноќта, се повеќе се пријавува и може да укажува на недостаток на Б12. Тоа е ноќно потење.

Еден канадски извештај ги наведе искуствата на луѓето кои сите имале ниско ниво на Б12 и пријавиле дека ноќното потење е толку лошо што требало веднаш да ги сменат постелнината.

Потењето го зафати само горниот дел од телото од врвот на главата до средината на градниот кош околу нивото на брадавиците и се чинеше дека е полошо по пиењето алкохол – вели еден пациент, чие потење во текот на ноќта траело три или четири. години. Друг, пак, изјавил дека доживеал епизоди на силно ноќно потење еден до три пати неделно и траел 10 до 30 минути десет години. Исто така, 71-годишна жена е упатена на проценка на екстремен замор, вртоглавица и обилно потење кое траело неколку години. Епизодите на потење беа главно ноќни и понекогаш бараа промена на постелнината.

Освен како додаток во исхраната, витаминот Б12 може да се најде и во месото, рибата, млекото, јајцата, сирењето, некои збогатени житарки и производи од квасец, пишува Живим.