Белите алишта, кошулите и воопшто белата облека по некое време стануваат неупотребливи, без разлика колку пати ги перете и какви детергенти користите.

Ова се случува не само со перење, туку и со крпа, завеси, постелнина итн. Постои еден многу едноставен трик како да решите таков проблем и да ги направите вашите работи повторно силни бели.

Тајната е во само една состојка која веројатно сите ја имате дома, а тоа се таблетите аспирин.

Начинот на избелување на алиштата е многу едноставен: треба да згмечите пет или шест таблети аспирин и да ги ставите во барабанот на машината, а потоа по вообичаената процедура, истурете прашок и омекнувач.

На овој начин ќе ги отстраните и дамките од обоените предмети, а вашите бели предмети ќе изгледаат како да биле купени вчера.

Таков резултат се добива поради салицилната киселина содржана во овие таблети, а освен што избелува, аспиринот успешно ги отстранува и дамките.

Постои уште еден начин да ги избелите алиштата и да ги отстраните дамките со аспирин без да ги ставате директно во барабанот на машината за перење.

Растворете пет таблети во осум литри топла вода и потопете ги работите во овој раствор. Оставете ги преку ноќ, а потоа заедно со растворот ставете ги во машина и измијте ги по вообичаената постапка.