Со оглед на големиот број лица заразени со коронавирус и големиот број на луѓе кои страдаат од хронични белодробни заболувања, решивме да откриеме колку се ранливи луѓето со ХОББ и колку луѓе страдаат од астма и како да ги разликуваме симптомите на хронична болест од оние на коронавирусот. Детални одговори на овие прашања ни откри експерт за белодробни заболувања, д-р Наташа Карамарковиќ Лазарушиќ. лекар, интернист-пулмолог.

Пријавени се хронични опструктивни белодробни заболувања, астма и ХОББ, поретко отколку што се очекуваше, како придружни болести КОВИД-19. Според претходните студии, пациентите со астма не покажале зголемена чувствителност или потежок тек на КОВИД-19 во споредба со општата популација, со можен исклучок кај пациенти со слабо контролирана тешка астма. Пациентите со ХОББ се смета дека се изложени на зголемен ризик со КОВИД-19 и зголемена смртност е забележана кај пациенти со ХОББ како поврзана болест – започнува др. Карамарковиќ Лазарушиќ.

На прашањето како да се направи разлика на влошувањето на постојната хронична опструктивна белодробна болест (астма и ХОББ) од КОВИД 19 или грип, тој објасни дека влошувањето на астмата и ХОББ е придружено со симптоми на отежнато дишење, кашлање, непријатност во градите и нетолеранција на напор. Многу често, предизвикувачот на влошување на овие болести се респираторни инфекции предизвикани од вируси или бактерии. Затоа, ваквите влошувања честопати се придружени со зголемување на телесната температура.

Во сезоната на грип и пандемија на КОВИД-19, не е лесно да се разликува влошувањето на постојната астма или ХОББ од можен грип или КОВИД-19 токму затоа што и заболувањата од инфлуенца и КОВИД-19 се карактеризираат со респираторни симптоми. Иако КОВИД-19 и грип може да имаат некои симптоми кои не се наоѓаат при егзацербација на астма или ХОББ, како што се губење на чувството за мирис и вкус (КОВИД-19), дијареја, гадење, повраќање, главоболка, во раните фази на инфекцијата, разликата може да биде многу тешко и затоа е важно да се избегне ризикот од подоцнежна дијагноза на КОВИД-19 со навремено тестирање за КОВИД-19, а со тоа и развој на потешка форма на болест и висока смртност – продолжува др. Карамарковиќ Лазарушиќ.

Затоа, пациентите со астма и ХОББ треба да се придржуваат до сите пропишани епидемиолошки мерки (избегнување социјални контакти, одржување на далечина, миење раце, носење маска) и потребно е да се минимизираат личните контакти и да се заменат со телефонски, видео или електронски контакти и размена на пораки. Исто така е важно редовно да се проветрува просторијата, да се чисти опремата што ја користат пациентите (маски, усни, комори за примена на терапија, мерачи на врв на проток на воздух итн.). Исклучително е важно да се нагласи дека пациентите не ги споделуваат своите уреди за третман на астма или ХОББ со други луѓе. Исто така е важно епидемиолошките мерки да ги следат сите лица кои мора да имаат контакт со пациенти (членови на семејството, негуватели и сл.)

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде