Леонардо Фибоначи (италијански: Leonardo Fibonacci, 1170 – 1250) — исто така познат како Леонардо од Пиза, или Леонардо Пизано.

Бил италијански математичар и придонел за развој на аритметика и алгебра и го глорификувал Хинду-арапскиот систем на броеви.

Една негова низа на проблеми е, т.н Фибоначиева низа. Во подоцнежната работа, во книгата на квадратни броеви, го направил првиот напредок во западните цивилизации од областа на аритметиката, од времето на Диофант.

Фибоначиева низа е математичка низа на броеви која се применува во многу физички, хемиски и биолошки појави.

Оваа низа претставува низа на броеви во која збирот на двата претходни броеви ја дава вредноста на наредниот број (т.е член на низата). Низата почнува со 0 и 1.

Image result for leonardo fibonacci

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде