Температурните промени и другите ефекти од климатските промени стануваат се поочигледни, а последиците веќе ги гледаме насекаде низ светот.

Некои острови повеќе не постојат поради подигнувањето на нивото на морето, се повеќе се случуваат природни катастрофи и секоја година повеќе животински видови исчезнуваат поради влијанието на климатските промени врз екосистемите и живеалиштата, пишува Green.hr.

Зголемено е и загадувањето на водата, воздухот и цврстиот отпад, што влијае на храната што ја јадат и живеалиштата во кои живеат.

Некои животни треба да ја променат исхраната за да ги преживеат последиците од климатските промени. Ако одредени животински видови не можат да мигрираат во области со поповолна клима, многу е поголема веројатноста да исчезнат.

  • Гепарди
Најбрзото копнено животно во светот, гепардот, се соочува со брзо истребување поради климатските промени.

Во моментов е наведен како загрозен вид на Црвената листа на загрозени видови на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN).

Во некои области, популацијата на плен на гепард исто така се намалува. Како резултат на тоа, гепардите морале да ја променат исхраната, односно да ловат други животни кои живеат во истата средина.

  • Панди
Овој љубител на дрвјата, тежок 70-120 кг и заштитен знак на Светскиот фонд за природата (WWF) се храни исклучиво со бамбус.

Сепак, климатските промени ја намалуваат количината на бамбус што расте во природните живеалишта на овие животни во Кина. Покрај тоа што е нивната главна исхрана, бамбусот им обезбедува и засолниште.

Со други зборови, ефектите од климатските промени имаат многу големо влијание врз благосостојбата на пандата.

  • Зелени желки
Зелените желки, како и многу животински видови, се чувствителни на температурни промени предизвикани од глобалното затоплување.

Со оглед на тоа што полот на бебето желка зависи од температурата на песокот на кој е поставено јајцето, климатските промени влијаат и на развојот на овие желки.

Потоплите области се обезбедени од женски желки. Така, со климатските промени кои предизвикуваат пораст на температурата, повеќе женки излегуваат од мажјаци.

Ова може да влијае на растот на популацијата на зелените желки во иднина, бидејќи тоа значи помалку партнери за парење за женките.

  • Азиски слонови
Овие цицачи со големи уши се исклучително чувствителни на пораст на температурите. Тоа е затоа што за да преживеат треба да пијат многу свежа вода, а уште повеќе кога времето е потопло!

Така, климатските промени и глобалното затоплување им отежнуваат на слоновите да ја добијат потребната количина вода секој ден.

Потоплите услови, исто така, им олеснуваат на инвазивните растенија да напредуваат и да ги надраснат редовните извори на храна за слонови – како што се лисјата од бамбус и бананите.

  • Поларните мечки
Климатските промени и глобалното затоплување го намалуваат количеството на арктичкиот морски мраз. Овој мраз е важен бидејќи е област каде што живеат поларните мечки и каде ловат фоки.

Така, како што количината на мраз станува помала, тоа значи дека поларните мечки имаат помал пристап до храна, а нивните живеалишта стануваат се помали.

  • Пингвини
Овие птици живеат на антарктичкиот континент и се хранат со суштества слични на ракчиња кои живеат под ледените плочи.

Климатските промени предизвикуваат топење на мразот во оваа област.

И како што мразот се топи, нивната популација се намалува и пингвините мора да мигрираат од нивното природно живеалиште за да најдат алтернативни извори на храна.

Тоа им отежнува да се смират и да се парат за време на сезоната на парење – затоа што понекогаш едноставно им недостига храна.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Зошто лососот може да биде исклучително штетна храна?
Следната статијаИзрел ги укинува ковид пропусниците: Немаат логика, само штета по економијата!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде