За жал, дружењето ќе отсуствува оваа година. Грип и инфекции на дишните патишта се таму, а бројот на луѓе кои страдаат од Ковид-19 расте секој ден. Сето ова упатува на друга, нова загриженост.

Ковид-19 и грипот се различни заразни болести, но тие можат да имаат слични симптоми (треска, кашлица, отежнато дишење).

Можеме да спречиме грип со вакцина, но она што е потребно е да се грижиме за вашиот имунитет, да јадете здрава исхрана и да ги следите препорачаните мерки.

Зголемувањето на внесувањето на јод е клучно во овој момент, вели д-р Гери Ворен, главен истражувач во престижната американска компанија SAIC.

Заштита на самите себе мора да биде нашата главна активност во моментот – мора да го зголемиме дневниот внес на јод на 30 мг / кг – безбедна горна граница поставена од Светската здравствена организација – СЗО.

На овој начин, ние му овозможуваме на нашето тело да изврши три основни функции во борбата против ковидите и другите вируси: деактивирање на коронавирус во носот, деактивирање на коронавирус на кожата и, можеби најважно, јод овозможува апоптоза на клетки заразени со ковид.

Со цел да се зајакне нашиот имунолошки систем, потребно е да се земат 1,5-2,4 милиграми јод на ден (во зависност од телесната тежина).

Бидејќи телото не произведува јод, мора да го внесуваме секој ден. Постојат повеќе од доволно начини да се направи тоа. Најдобри се морските плодови и алгите, но и разните зеленчуци. Внесувањето на јод преку храна и вода ја намалува можноста за пренесување на Ковид-19, а со тоа и смртност.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде