BirdLife International објави нова европска црвена листа на загрозени птици. Листата вклучува преглед на ризикот од регионално истребување за дури 544 видови птици во над 50 европски земји и територии.

-Птиците се подолго од нас на планетата, но поради брзината со која луѓето ја експлоатираат и уништуваат, сведоци сме дека некои видови постојано се движат кон исчезнување. Црвената листа е клучен извор за секој што работи на запирање на климата и биодиверзитетот криза, бидејќи кога птиците се во неволја и природата е во неволја, вели Ана Станева од BirdLife Europe.

Ова е четврта проценка направена од меѓународната организација BirdLife International (претходните беа од 1994, 2004 и 2015 година). Листата беше објавена во време кога Конвенцијата на ОН за биолошка разновидност расправа за нов план за решавање на кризата со дивиот свет.

Регионалниот директор, BirdLife Europe Мартин Харпер нагласи дека трансформацијата на економијата е неопходна за обновување на природата. Тој рече дека желбата на таа организација е Европа да го води светот во тоа.

Закрепнувањето на живеалиштата на птиците од големи размери и заштитата на неколку преостанати природни живеалишта во Европа не само што ќе им помогне на птиците да преживеат, туку и ќе му помогнат на човештвото да преживее, објаснува Клер Ратерфорд, службеник за заштита на видовите во BirdLife Europe.

Главните причини за намалувањето на бројот на набудувани популации на птици во европските живеалишта се: пренамена на користење на земјиштето, интензивно земјоделство, прекумерна експлоатација на морските ресурси, загадување на внатрешните води, како и неодржливи и редовни шумарски практики.

ИЗВОРНова економија
претходниот член,Не го допирајте лицето пречесто, тоа е штетно за вашата кожа!
Следната статијаОваа активност е вистинска јога за вашиот мозок, практикувајте ја често!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде