Истражувачите од Универзитетот Џон Хопкинс откриле дека е поефикасно да лежите на десната страна кога земате лекови. Но, додаваат тие, ако се свртите, би можеле да чекате уште подолго да исчезне болката. Гуруата користеа модел наречен StomachSim во обид да разберат како различните положби влијаат на апсорпцијата на лекот.

Иако пиењето апче е генерално лесна практика, тие открија дека тоа можеби не е најефективниот начин за ублажување на болката – особено за пациентите кои се постари или врзани за кревет.

Колку е ефикасен лекот зависи од состојките и желудникот кога ќе стигне до гастроинтестиналниот тракт – каде што патуваат храната и течностите кога се вари.

Лекарите забележале колку добро активните состојки на лековите против болки минуваат низ пилорусот и стигнуваат до дуоденумот – првиот дел од тенкото црево.

Коавторот Рајат Митал од Универзитетот Џон Хопкинс објасни: „Оралната администрација е изненадувачки сложена и покрај тоа што е најчестиот избор за испорака на лекови. „Штом пилулата ќе стигне до желудникот, движењето на ѕидовите на желудникот и протокот на неговата содржина ја одредуваат брзината со која се раствора.

Важна улога играат и својствата на пилулата и содржината на желудникот. Авторите објаснија дека абдоминалните контракции можат да предизвикаат притисок – предизвикувајќи пилулата да се движи низ телото. Митал додаде дека овие фактори доведуваат до различни резултати во тоа колку брзо се апсорбираат таблетите.

Пишувајќи во списанието Physics of Fluids, тој додаде: „Во оваа работа, ние демонстрираме нова компјутерска симулациска платформа која нуди потенцијал да се надминат овие ограничувања“.